Föräldrar berättar

"Då vi valde dagvårdsplats för vår förstfödda var vi medvetna om att vi förband oss till att engagera oss i föräldraarbete under vår fritid. Före vi inledde dagvården trodde jag nog att det skulle kräva mera av vår tid än vad det gjort hittills. Det har känt som en alldeles passlig mängd och har faktiskt i det stora hela inte annat än positiva erfarenheter och känslor av föräldraarbetet i föreningen.

Strukturen på arbetsgruppernas uppgifter  är ganska klar och det finns många alternativ av grupper att välja emellan. För mig som t.ex. inte är speciellt händig är hantverksgruppen inte ett alternativ utan andra arbetsuppgifter/grupper där min styrka såsom organiserande kommer till användning. De föräldrar med längre erfarenhet tar också naturligt en mer koordinerande roll och lär på så sätt in nya föräldrar i systemen.

Alla kan inte alltid delta i gruppens arbete på utsatt tidpunkt men man kan ofta förbereda eller annat före eller efter som kan göras t.ex. hemma och man måste således inte vara på plats när resten av gruppen är det. Jag har upplevt att det alla år vid årets första infotillfälle betonats att man gör vad man hinner, beroende av var man befinner sig just då i livet. Kändes jätteskönt att höra för oss som vid tidpunkten för debut i föreningen hade en lillebror i magen och ett stort husprojekt på gång.

Föräldraarbetet har också engagerat andra viktiga personer i våra barns liv. Barnens mormor hjälper alltid till vid veckostädningen, säljer lotter vid vårjippon och annat.  Jag tycker föräldraarbetet också varit en naturlig och bra port till att lära känna andra föräldrar väl, vilket stort gynnar våra barn. Skapar en stark vi-känsla."

- Sabina Vaarimo -

 

"Städturen väcker blandade känslor i vår familj. Hur ska man hinna med talkoarbete när man jobbar och har små barn? Å andra sidan har jag märkt att städning också har sina positiva sidor. Man får en sikt i barnens värld när man damsuger under små docksängar och damtorkar leksakshyllan. De vackra färgerna på väggen och tygen ger en fin  stämning. Jag blir glad när jag tänker att mitt barn får komma hit och njuta av den fina omgivningen. Barnet ser att jag är interesserad av hennes vardag och lär sig att det är viktigt att ta hand om gemensamma saker. Vårjippot och andra evenemang är bra ställen att lära känna andra föräldrar och öva sina kreativa sidor. "

 - Kaisa Malmi -